Friar flyktingbarn från våldtäkt – trots vittne och DNA-spår
Lunds tingsrätt har friat ett 18-årigt flyktingbarn från Afghanistan från anklagelser om att ha deltagit i en gruppvåldtäkt mot en utvecklings­störd kvinna i Skåne. Domstolen var oenig och två av nämnde­männen, en från SD och en från V, ville fälla flyktingbarnet.

sovrum

En sverigedemokrat och vänsterpartist som i en gemensam skiljaktig mening protesterar mot ett domslut. Något så ovanligt inträffade i Lunds tingsrätt i slutet av förra månaden när en ung man som stod åtalad för grov våldtäkt friades av en oenig tingsrätt.

Bakgrunden till åtalet är en serie påstådda övergrepp i juli månad förra året. Dottern till en 32-årig kvinna i Hörby har då lärt känna och blivit tillsammans med ett av de så kallade flyktingbarn som kom till Sverige från Afghanistan under asylkaoset.

Det leder i sin tur till att flickans mamma och mammans väninna, en 24-årig kvinna som lider av en utvecklings­störning, kommer i kontakt med afghanerna. Mamman bjuder vid flera tillfällen hem “pojkarna” på fest och de uppges då ha varit “klängiga” och “tafsade” på såväl flickans 32-åriga mamma som den 24-åriga väninnan.

Vid den sista festen, natten mellan 27 och 28 juli, kommer en större grupp flyktingbarn till lägenheten för att festa. Efter ett tag ska de ha varit åtta eller nio afghaner på festen. Enligt kvinnorna ger de sig på den 24-åriga kvinnan, släpar in henne i ett av sovrummen och medan tre av dem står utanför och håller vakt passar fyra andra på att våldta sitt offer. En av förövarna är pojkvännen till 32-åringens dotter. Övergreppet avbryts först när den 32-åriga kvinnan upptäcker att hennes väninna blir våldtagen.

– Ut härifrån jävla svin! skriker hon och jagar ut afghanerna från lägenheten.

Polisens tekniker lyckas säkra DNA-spår i form av sperma från 18-åringen samt ytterligare en annan okänd man på lakanen i den säng där 24-åringen våldtogs. Men eftersom 24-åringen berättar att hon våldtagits av afghanerna vid fler tillfällen, och de övergreppen inte omfattas av åtalet, menar domstolen att sperman kan ha hamnat på lakanen vid något av de tillfällena.

Dessutom konstaterar rätten att 32-åringens och 24-åringens utsagor skiljer sig något åt, att båda var påverkade av alkohol vid tillfället samt att båda i varierande grad lider av utvecklings­störningar.

Sammantaget argumenterar tingsrätten att det “anses så oklart vad som då inträffat i sovrummet” att det som framkommit i åtalet “inte i någon del kan läggas till grund för en fällande dom”. Alltså frias den 18-årige afghanen från anklagelsen om grov våldtäkt.

Två nämndemän, Tina Söderberg (SD) och Inger Ridbäck (V), protesterar emellertid mot domen i en skiljaktig mening.

“Vi anser att målsägandens berättelse är alltigenom trovärdig”, skriver de och tillägger något senare: “Gärningen ska på av åklagaren anförda skäl bedömas som grov våldtäkt. Brottets straffvärde uppgår till fyra års fängelse och det föreligger synnerliga skäl att välja fängelse som påföljd.”

Men med tanke på flyktingbarnets låga ålder tycker de båda nämndemännen att flyktingbarnet ska dömas till ett och ett halvt års fängelse.