Räntefria lån för muslimer

Enligt islam är det förbjudet att betala och ta emot ränta. Folksam samarbetar med Sveriges muslimska råd (SMR). Tillsammans diskuterar de att starta ett fondsparande som är i enlighet med islam.
7574.jpg
Folksam har en kundtjänst på 16 olika språk. Den öppnade över hela landet 1999. Det var så Folksam fick iden att samarbeta med SMR, Sveriges muslimska råd. De vill satsa på muslimer. Folksam har redan försäkringar som är anpassade för muslimer. Det är försäkringar för villa, hem och bil. Det är även olycks- och sjukförsäkringar för barn och ungdomar.

I Europeiska rådet för fatwa finns imamer som tolkar sharia-lagarna. De har godkänt Folksams försäkringar för muslimer.

Mahmud Aldebe på SMR säger att det även ska bli möjligt för muslimer att spara i en speciell fond. Om intresset för fonden blir tillräckligt stort kan det bli en ny bank utan ränta, menar han. Istället för ränta betalar man avgifter.

– Det handlar om solidaritet. Höga räntor kan leda till kriser för enskilda människor. Dessutom blir alla beroende av några få som äger allt kapital i banker med ränta, menar han.

SMR och Folksam pratar om att införa ett nytt sätt att köpa hus. Man kommer överens om att betala hyra i ett visst antal år. Därefter äger man huset. Det betyder att man köper huset utan ränta.

– Stora familjer ska ha råd att flytta ifrån sina små lägenheter, säger Mahmud Aldebe.

Mikael Pettersson är områdeschef på Folksam i södra Skåne. Han tror att det ger möjlighet för många att flytta ifrån miljonprogrammen.

I Storbritannien finns västvärldens första muslimska bank, Islamic Bank of Britain. Den öppnade hösten 2004 och har blivit mycket populär.

Andra stora banker vill göra likadant. HSBC, Lloyds TSB har börjat erbjuda tjänster speciellt för muslimer.

I dag har cirka 265 banker i ett 40-tal länder muslimsk inriktning. Det betyder framför allt att de inte ger ränta eller tar ränta.

Svenska banker har hittills inte visat lika stort intresse.

– Jag tror att svenska banker tjänar tillräckligt ändå. Därför visar de inte intresse, säger Mikael Pettersson på Folksam.

Ett undantag är Ikanobanken, Ikeas bank. De har redan en bank tillsammans med Folksam. Den ska bli mer anpassad för muslimer. Det ska finnas personer som ser till att islams låneregler följs.

I Sverige ger Volkswagen och Toyota möjlighet att köpa bilar utan ränta. Anders Hagensgård är informationschef på Länsförsäkringar. Han säger att de tycker att räntefria lån verkar bra, eftersom det har gått bra i Europa. Men de planerar inte att börja med sådana lån ännu.

Medlemsbanken Jord, arbete, kapital, JAK, är en räntefri bank. JAK har funnits sedan 1965 och blev en bank i december 1997.

Banken står för rättvisa, hänsyn och medmänsklighet. Det finns inget intresse av vinst. Det enda man tar betalt för är de administrativa kostnaderna.

– Vi har många muslimska medlemmar, säger Sten-Inge Kedbäck, vd på JAK.

Han tycker inte att Folksam är en konkurrent.