Så sparar du smartast till kontantinsatsen

De rekordhöga bostadspriserna i Stockholm innebär att stockholmarna måste ha hundratusentals kronor i kontanter för att kunna köpa en bostad. SvD tipsar om hur du ska tänka om du vill försöka spara till kontantinsatsen.

709ae716-b2ef-4a26-a526-3906e623a27f
Eftersom det kan ta flera decennier att spara ihop till en bostad i Stockholm gäller det att börja i tid. Du som förälder gör exempelvis klokt i att starta ett sparande till barnen redan när barnet är nyfött, om du har möjlighet
Investeringssparkonto, ISK, eller kapitalförsäkring passar bäst. En kapitalförsäkring har fördelen att du själv står på försäkringen, med barnet som förmånstagare. Det gör att du bestämmer när och hur pengarna får användas, vilket kan kännas tryggt. Alternativet är att du villkorar sparandet i exempelvis en ISK genom att skriva in när pengarna får tas ut och hur de ska användas i ett gåvabrev.

Starta ett automatiskt månadssparande om du har möjlighet. Då sprider du även ut dina risker över tid, eftersom du köper fondandelar vid så många olika tillfällen.