Kärlek och hjärnan – hur sinnet svarar när du är kär

Det kan kännas som magi och fjärilar i magen, men allt handlar om hjärnan. Lär dig om den fascinerande kopplingen mellan kärlek och hjärnan.

Karlek-och-hjarnan

Även om man ofta säger att hjärtat är involverat när du hittar din ”bättre hälft” är det hjärnan som ansvarar för de ”fjärilar” du känner i magen och andra känslor som är kopplade till kärlek. I dagens artikel vill vi ta en titt på reaktionen mellan kärlek och hjärnan, och berätta för dig hur sinnet svarar när du är kär.

Kärlek och hjärnan

Kärlek är den vackra känslan av att vara nära en speciell person. Men alla känslor som är kopplade till kärlek är inte ”romantiska”. Många av dem kommer faktiskt från hjärnan.

Eftersom sinnet producerar olika kemiska substanser (neurotransmittorer och hormoner) håller det dig i ett konstant tillstånd av ”förtrollning”.

Givetvis är det mycket mer poetiskt att tala om hjärtan och fjärilar, men vetenskapen ansvarar nu för att analysera kärlek – en uppgift som tidigare lämnats till poeter, musiker och författare.

Vetenskapen har upptäckt många intressanta saker om kärlek och hjärnan:

  • Förändringarna sker i nervsystemet. Det är inte magiskt, utan biologiskt.
  • När du förälskar dig kan du inte prata normalt, du svettas kopiöst, ditt hjärta bultar och du rodnar.
  • Allt detta beror på kemiska förändringar inom dig.

Det finns mer: under det inledande skedet av förälskelse utsöndrar du feromoner och andra doftmässiga signaler som den andra personen uppfattar.

När det hänt är nästa steg att öka produktionen av två hormoner: adrenalin och noradrenalin.

  • Båda bidrar till att få dig att uppleva attraktion, och även känna dig lite löjlig.
  • Den första höjer blodtrycket och snabbar upp pulsen.
  • Den andra ansvarar för sexuell attraktion och känslor av välmående när du är nära personen du älskar.

I detta skede involveras också ett annat hormon: testosteron. Även om det normalt sett är associerat med män upplever kvinnor det också (om än i mindre utsträckning).

Det är en typ av afrodisiakum som genereras när du känner sexuell njutning.

Hormoner, sann kärlek och hjärnan

Efter de första ögonblicken av eufori och passion dyker sann kärlek upp. Med den produceras fler hormoner i hjärnan.

Ett av dem är fenetylamin, eller PEA.

Detta naturliga amfetamin är stimulerande och leder samtidigt till att du blir exalterad så att du inte vill tänka på något annat än personen du älskar. Du vill ta hand om personen och vara med honom eller henne hela tiden.

Detta hormon kan förändra din uppfattning och få dig att tro att din partner är perfekt och saknar brister.

Det ansvarar även för att utlösa andra neurotransmittorer i din hjärna. Dopamin ansvarar till exempel för njutning och förstärkning.

Det är därför det ofta sägs att kärlek är som en drog och att vi är beroende av att vara förälskade.

Om ditt förhållande av någon anledning tar slut i detta skede kommer du genomgå abstinensbesvär som påminner om de en person som tagit droger upplever (cigaretter eller alkohol).

En annan substans kan också dyka upp: oxytocin. Det gör dig mer kelig, tillgiven och villig att uttrycka dina känslor genom kyssar och beröring. Av god anledning kallas det för ”kärlekshormonet”, och är kopplat till fortplantning, födsel och amning.

Det dyker upp i hypotalamus och förvaras i hypofysen, som utsöndrar den när det behövs. När det agerar som en neurotransmittor är det stimulerande och ökar den sexuella upphetsningen.

När oxytocin förvaras i stora kvantiteter kommer du känna mer längtan efter att vara med din älskade.

Det utlöser ett behagligt svar i hjärnan och agerar som en ”belöning”. Det låter dig se din partner som ännu mer attraktiv.