Stockholm får homosexuella trafikljus

För att belysa så kallade hbtq-frågor kommer Stockholms stad satsa på samkönade trafikljus under årets Pride, rapporterar Stockholm Direkt. Ansvarig från Miljöpartiet säger att man vill “mjuka upp en stereotyp trafikskyltning”.

stockstad

De nya lyktorna föreställer par av samma kön som håller hand och går över gatan. Dessutom har lamporna ett hjärta.

Enligt det miljöpartistiska trafikborgarrådet Daniel Helldén är syftet att belysa hur viktiga hbtq-frågor och Priderörelsen är.

– Vi försöker hitta nya sätt att visa att detta är något vi tycker är viktigt. Genom detta kan vi också bidra till att göra Pride till en spännande och kul grej som händer i stan, säger han till Stockholm Direkt.

Sammanlagt ska 48 trafiklyktor, alltså 96 linser med både grönt och rött, bytas ut i fyra korsningar kring Pridefestivalområdet i Stockholm.De sätts upp strax innan festivalen inleds och tas ner när den är slut. Att byta ut lamporna kommer kosta runt 100 000 kronor.

– Med lyktorna vill vi mjuka upp den annars så hårda stadsmiljön som vanligtvis är fylld med en stereotyp trafikskyltning. Själv tycker jag att lyktorna är väldigt fina, förklarar Daniel Helldén för SVT Nyheter.

Stockholm stads vision är “Ett Stockholm för alla” och därför anser politikerna att samkönade trafikljus passar bra.

Årets Pridefestival pågår mellan den 31 juli och 6 augusti.