Här krossar experter myter om hälsa och skönhet

Du har säkert stött på dem i diverse hälso- och skönhetsforum på internet.

Märkliga mirakelkurer och knäppa tips från hemmafixare om hur du botar kondylom med äppelcidervinäger eller får glansigt hår med öl.

Men vad stämmer och vad ska du passa dig för? Här svarar experterna.

650@80

Internet florerar av olika skönhetstips och mirakelkurer, men vad kan man lita på? Nu har Apotek Hjärtats experter gått igenom de mest häpnadsväckande internetmyterna om hälsa och skönhet.

– Det kan vara lätt att falla för mirakelkurer, men om ett tips låter för bra för att vara sant så är det många gånger så. Råd som ges i all välmening kan i värsta fall vara direkt skadliga, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat i ett pressmeddelande.

Myt 1. Grönsåpa som fotkräm

Att smörja fötterna med grönsåpa och trä på plastpåsar över natten är ett skönhetstips som sägs vara mjukgörande och ha en läkande effekt på hälsprickor. Men funkar det?

Apotekarnas kommentar: Stämmer ej

“Grönsåpa är inte nödvändigtvis farligt för huden men det finns inga dokumenterande bevis på att såpa skulle hjälpa vid förhårdnader och sprickor. Använd i stället de mjukgörande fotkrämer och exfolierande sockor som finns på apotek.”

Myt 2. Öl-inpackning för håret

Ett gammalt skönhetstips är att tvätta håret med öl. Eftersom öl är rikt på B-vitamin rekommenderas det som hårtvätt av både mormödrar och no poo-bloggare. Det sägs göra håret mjukt och tillföra glans.

Apotekarnas kommentar: Stämmer delvis

“Öl innehåller B-vitamin vilket stärker hårets struktur och kan möjligtvis förhöja glansigheten något. Dock finns det mer effektfulla sätt att vårda sitt hår, till exempel att använda en vårdande inpackning.”

Myt 3. Tvål mot förstoppning

En av de mer bisarra mirakelkurerna du kan snubbla över när du är ute och mirakelkursurfar är den så kallade tvålpilen. Det vill säga en tvålbit som fästs på tandpetare och förs in i rumpan för att lindra förstoppning. Är det här verkligen en bra idé?

Apotekarnas kommentar: Stämmer ej 

“Tipset grundar sig antagligen i att tvål har en retande effekt på tarmen som stimulerar tarmtömningsreflexen. Detta påstås vara skonsammare än köpta laxermedel, men det finns flera väldigt skonsamma läkemedel mot förstoppning som dessutom är testade i kliniska studier och säkra att använda.”

 

Myt 4. Nässpray vid röda ögon

Går det att motverka rödsprängda ögon med några sprut med nässprayen? Absolut ett prisvärt alternativ till ögondroppar, menar vissa.

Apotekarnas kommentar: Stämmer delvis

“Det verksamma ämnet i vissa nässprayer och vissa ögondroppar mot röda ögon tillhör samma grupp av läkemedelssubstanser och fungerar genom att de ha en kärlsammandragande effekt. Vi rekommenderar dock inte att man använder nässpray i ögonen eftersom ögonen är väldigt känsliga. Det kan dessutom finnas ämnen i nässprayen som inte är bra för ögat.”

Myt 5. Ansiktsmask med Aspirin

Att göra ansiktsmask med Aspirin är ett hett tips som fått ett uppsving med skönhetsbloggandet. Att lösa upp aspirintabletter i några droppar varmt vatten och blanda med yoghurt eller lite honung sägs fungera som en toppenpeeling som både jämna ut hudtonen och läker akne.

Apotekarnas kommentar: Stämmer ej

“Många ansiktskrämer innehåller syror av olika slag, som har till uppgift att peela huden och få bort döda hudceller. Exempel på syror med denna egenskap är AHA-syror (t.ex. glykolsyra och mjölksyra) och salicylsyra. Antagligen är det den senare som man haft i åtanke då man löst upp Aspirin, men detta läkemedel innehåller acetylsalisylsyra som är inte samma sak och som inte hör till de godkända så kallade exfolierande syrorna.”

Myt 6. Glidmedel mot risig frissa

Går du runt med torrt och risigt hår? För några år sedan tipsades det om att en klick vattenbaserat glidmedel kunde göra under för barret.

Apotekarnas svar: Stämmer delvis

“Vattenbaserat glidmedel är helt ofarligt och kan användas som hårvårdsprodukt. Om glidmedlet faktiskt ger önskad effekt låter vi vara osagt.”

LÄS MER: C-vitamin eller smågodis – 7 myter och sanningar om din kost 

Myt 7. Hemorrojdsalva mot trött uppsyn

Hemorrojdsalva i ansiktet sägs vara ett känt fotomodellknep för att snabbt få bort rynkor och påsar under ögonen.

Apotekarnas kommentar: Stämmer ej

Hemorrojdsalva innehåller kortison vilket är skadligt för ögonen och salvan bör därför inte appliceras i ansiktet. Om du har otur kan salvan komma i ögonen och i förlängningen leda till att du får grönstarr.”

Myt 8. Äppelcider kan bota kondylom

Äppelcidervinäger används till allt möjligt. I matlagning och städning så väl som i håret eller i ansiktsmasker. Men det finns även en seglivad internetmyt som menar att ättikan är en mirakelkur mot kondylom-vårtor.

Apotekarnas kommentar: Stämmer ej 

“Det finns ingen som helst sanning i detta påstående och huskuren kommer inte att fungera mot kondylom. Misstänker du att du har kondylom bör du i stället uppsöka läkare. Vinäger kan dessutom irritera kroppens intima delar, så håll dig undan från denna internetmyt.”