Så får du din partner att sluta snarka

Ägnar din partner nätterna åt att dra timmerstockar?

Att dela säng med någon som snarkar kan vara riktigt frustrerande – och även snarkarens sömn lider av detta.

Men lyckligtvis finns det knep att ta till.

Så får du din partner att sluta snarka

Det flesta har nog varit med om scenariot: du ligger i sängen och stirrar upp i taket. Sömnen vill inte infinna sig, eftersom din partner ligger bredvid och snarkar högljutt.

Snarkning är väldigt vanligt – de allra flesta gör det någon gång ibland.

Inte sällan skrattar vi åt det, men snarkning stör sömnen för för både dig och din partner. Snarkning kan dessutom leda till flera allvarliga sjukdomar.

Därför snarkar vi

Snarkning är normalt ett resultat av en sammandragning av luftvägarna, och kan orsakas av flera fysiska faktorer. Alkohol, fetma, lugnande medel, rökning samt andra stimulanser kan också orsaka snarkningar.

Om en vuxen person snarkar hela tiden och är väldigt trött om dagarna kan det bero på sömnapné. Kontakta därför läkare om inget annat hjälper.

Fem tips för att bli av med snarkningen:

Undvik alkohol 4-5 timmar före läggdags. Även människor som inte snarkar i vanliga fall kan snarka efter att ha druckit alkohol. Att undvika alkohol, rökning och lugnande medel timmarna innan läggdags kan därför vara en bra idé.

Byt sovställning. Risken att snarka ökar om man sover på rygg. Vänd din snarkande partner över på sidan så blir det förhoppningsvis tystare under natten.

 

Håll kroppstemperaturen stabil. TEMPUR har utvecklat Breeze-produkter som transporterar bort svett när man sover. De finns både som madrasser och kuddar och bidrar till en stabil kroppstemperatur under hela natten.

 

Skölj näsan. Nästäppthet är en vanlig orsak till snarkning. För den som har allergi eller är förkyld är det extra viktigt att rengöra näsan, exempelvis med en varm dusch eller saltvattensprej.

Byt kudde. Det finns kuddar som kan hjälpa till att få din partner tyst om nätterna. Ett exempel är TEMPUR Original. En undersökning visar att den kan lindra snarkning och förbättra sömnen.