Världsrekordet krossat på 3 000

Beatrice Chepkoech satte ett fantastiskt världsrekord på 3 000 meter hinder. Kenyanskan sprang större delen av loppet solo och löpte i mål på 8.44,32, en förbättring av Ruth Jebets två år gamla rekord med över åtta sekunder.
Beatrice Chepkoech
Jag är så tacksam. Jag gick för världsrekordet och ville inte vänta på någon. På det sista varvet såg jag att jag skulle slå världsrekordet, säger Chepkoech till SVT Sport.

Anders Gärderud är den svensk som mest kan uppskatta ett hinderlopp av klass. Han var minst sagt lyriskt över att få uppleva detta på plats.

– Det är bland de mest fantastiska världsrekord som slagits de senaste åren. Hon slaktar rekordet. 8.44 är ju en kanontid utan hinder, säger Anders Gärderud som en gång hade världsrekordet på samma distans. Loppet var idealiskt upplagt med i princip identiska kilometertider.

– Och nu måste banan kontrollmätas eftersom det är ett världsrekord som ska godkännas, säger Gärderud tagen av de enorma tiderna i de längre löpgrenarna.
Trodde att under 8.50 var möjligt

27-åringens tidigare personrekord från tidigare i år var på 8.59,36. Hennes bästa tid på 3 000 m slätt var på 8.28,66 från Monacos tävling förra året. Kenyanskan som aldrig såg trött ut var enda löpare under nio minuter.

Hon trodde att en tid under 8.50 var möjlig men inte denna kross.

– Jag kunde inte ens drömma om 8.44 och det finns möjligheter att förbättra tiden helt klart, säger Chepkoech till arrangören och börjar fundera över att gå under 8.40.

← Newer Post
Older Post →