Därför ska du alltid sova naken

sova naken

Att sova naken är inte bara en befriande känsla, det är också hälsosamt. Om du hör till dem som gillar att sova påklädd är det stor sannolikhet att du ändrar dig efter att ha läst detta.

Det finns många faktorer som påverkar nattens sömn. En av dessa och kanske den mest betydande är vad vi har på kroppen när vi kryper ner i sängen. Här är fem anledningar till varför du bör vara spritt språngande naken när du sover.
1. Kroppstemperaturen är reglerad

Du går runt i kläder hela dagarna utan att vara invirad i ett täcke. När du kryper ner i sängen med pyamas eller andra kläder på dig kommer det ta en stund innan kroppen hinner reagera på värmen. Därför är det inte förvånande att du vaknar svettig eller tycker att det är iskallt utanför täcket. Om du sover utan kläder kommer kroppen att hålla en reglerad temperatur.
2. Det håller hormonerna i balans

En balanserad nivå av hormonet melatonin garanterar en god natts sömn. När man sover naken frigörs hormonet naturligt.
3. Det stärker förhållandet

När en människa får närhet utsöndrar kroppen det sexuella hormonet Oxytocin, som skapar positiva känslor. Ju mindre kläder desto mer känner man av detta. Därför är det en god idé att sova naken med sin partner om man vill stärka banden.
4. Det är avstressande

Du som känner dig stressad bör definitivt sova naken. Kortisol är ett stresshormon vars produktion ökar när det är för varmt. Att sova naken ger också en knsla av frihet som inger ett lugn.
5. Du mår bättre

Om du sover naken så kommer din blodcirkulation att vara betydligt mycket bättre än om du har kläder på dig. Detta gör att du sover tyngre, och är mer utvilad när det är dags att gå upp.