Ny forskning: Bebisar med denna vikt blir klokast som vuxna

storbabyOm du blivit förälder och står med ditt nyfödda barn i famnen, kan det vara svårt att inte undra var framtiden har i sitt sköte för ditt nykläckta lilla underverk.

Vad kommer han eller hon att få för intressen, hur kommer han eller hon att se ut, kommer han eller hon att bli smart?

De två första sakerna är helt omöjligt att ens få en susning om i början – men det är faktiskt möjligt att förutspå hur intelligent ditt barn kommer att bli som vuxen.
Åtminstone visar en stor dansk studie som publicerats nyligen där 4 696 bebisar deltog, att det finns ett samband mellan ett barns vikt som nyfödd och dess intelligensnivå när han eller hon blir stor.

Det var mellan 1959 och 1961 som barnen vägdes på Rigshospitalet i Danmark, sedan fick de göra ett intelligenstest vid både 28 och 50 års ålder.

Den nya forskningen visar att det finns en tendens att barn som väger mellan 3500 gram och 4000 gram vid födseln blir mer intelligenta som vuxna skriver Videnskab.dk

”Vi definierar normal vikt vid födseln mellan 2500 gram och 4000 gram, men i vår forskning kan vi se att människor som vid födseln vägde i den övre delen av skalan i allmänhet utvecklades till mer intelligenta vuxna.

Men om vikten överstiger 4000 gram, går det åt andra hållet igen”, säger docenten Trine Flernsborg-Madsen, vid enheten för medicinsk psykologi vid Köpenhamns universitet till Videnskab.dk.

Enligt Videnskab.dk ligger den genomsnittliga intelligenskvoten (IQ) i USA på cirka 100.

Den nya forskningen visar att människor som vid födseln vägde mindre än 2500 gram i genomsnitt hade ett IQ på omkring 96, vägde du mellan 3500-4000 gram låg genomsnittet på 102. Vägde du däremot mer än 4000 gram vid födseln ligger genomsnitts intelligensen på strax under 102.

Det är alltså mer än 6 poängs skillnad beroende hur mycket du vägde vid födseln.