Här är de populäraste hundraserna 2017

Labrador retriever utökade under 2017 sitt försprång som den mest populära hundrasen bland de hundar som registrerats av Svenska kennelklubben, SKK. En liten sällskapshund som ökar i popularitet är bichon havanais. Samtidigt är Bella är det populäraste hundnamnet som registrerats i Jordbruksverkets hundregister under 2017.

dog-862938_1280

Under året registrerades sammantaget 51.059 nya hundar i SKK:s register, vilket är en marginell ökning med bara tio hundar sedan 2016.

Populärast av alla hundraser var labrador retriever med 2.654 (plus 5,3 procent) nyregistreringar före tysk schäferhund. Golden retriever är i år på tredje plats följd av jämthunden på fjärde plats.

En liten sällskapshund som fortsätter öka i popularitet är bichon havanais som klättrat till 7:e plats med 904 registrerade hundar under 2017. Bichon havanais är en renodlad sällskapshund som beskrivs som naturligt gladlynt, lättlärd och något av en clown.

Sammantaget visar statistiken över antalet nyregistrerade hundar i Svenska kennelklubbens stambok en stabilitet över de senaste fem åren med små variationer i siffrorna. Av de cirka 75.000 valpar som föds i Sverige varje år är omkring två tredjedelar registrerade rashundar.

Enligt en undersökning som Novus genomförde under 2017 finns det totalt 881.000 hundar i Sverige. Våra hundar lever allt längre och blir omkring 12 år i snitt, tack vare allt bättre omvårdnad.

Fyra nya raser registrerades i SKK:s register under 2017: cao fila de sao miguel, miniature american shepherd, rat terrier och treeing walker coonhound. Cao fila de sao miguel kommer från ögruppen Azorerna och är en boskapshund som både vaktar och vallar nötboskap. Det är den enda av de nya raserna som är erkänd av den internationella kennelunionen FCI. De tre övriga är godkända av den amerikanska kannelklubben American Kennel Club. Sammanlagt finns nu 349 raser och rasvarianter registrerade i Svenska Kennelklubben.

I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 895.000 hundar och 656.000 ägare. I denna statistik kan det ingå hundar som är döda eftersom alla hundägare inte är medvetna om att de ska meddela när hunden dött.

– Under 2017 seglade Bella upp i topp på namnlistan bland de hundar som registrerats under året. Men Molly som har varit ohotad etta ända sedan 2006 är fortfarande det vanligaste hundnamnet totalt sett i hundregistret, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket i en kommentar.